Vakker og fruktbar ligger Frosta og strekker seg ut i Trondheimsfjorden!
(Foto: Landshaug – Jan Lutdal)
Landbruket utgjør den største næringa på Frosta. I et mildt kystklima med et næringsrikt jordsmonn har driftige frostabønder gjennom generasjoner dyrket fram et mangfold av varer. Frosta er en av de stedene i Norge med størst utvalg av grønnsaker samlet i èn og samme kommune!
Det milde klimaet gir gode vekstvilkår, og allerede tidlig på sommeren tilbyr frostingene et variert spekter av grønnsaker. Flere Frosta-bønder har åker helt ned i fjæra. Telen går tidlig, og gjenskinn fra sjøen gir masse gratis lys. Særpreget i jordsmonnet utnyttes for å få frem de beste smakene i grønnsakene.
Landbruket på Frosta preges i dag både av frilandsproduksjon og moderne produksjon i veksthus. Husdyrhold er også godt representert med melke-, kjøtt-, svine- og fjørfeproduksjon.
Næringa er preget av framtidstro, innovasjon, kreativitet, vilje til å satse, høy kompetanse og et godt miljø som driver hverandre framover mot nye mål. Kulturlandskapet på Frosta gjenspeiler et framtidsrettet landbruk, og et mangfold som gir Frosta en særstilling i Trøndersk landbruk.
Mat- og maktsentrum
Frostatinget var i gamle dager et mat- og maktsentrum for hele Midt-Norge. Frostatinget samlet hundrevis av menn fra hele regionen. De måtte selvsagt ha mat. Frostingene er derfor et erfarent vertskapsfolk. Historien hvisker til deg om du legger øret mot Frostas ruiner, gravhauger og helleristninger.
Etter hvert ble eksport utenfor bygda et viktig næringsgrunnlag. I gamle dager reiste frostingene med båt for å selge matvarene sine på torget i Trondheim – derav oppsto også det populære kallenavnet på bygda som Trondheims kjøkkenhage. I dag leverer frostingene mat til butikker, grossister og restauranter i Trondheim og Trøndelag for øvrig i en moderne tilpasset næringskjede som sikrer høy kvalitet på varene helt fram til forbruker.
Lokale matprodusenter
Produsenter fra Frosta kan tilby et variert spekter av lokalprodusert mat med alt fra grønnsaker, bakervarer, spekemat og annet kjøtt til honning, frokostblandinger, jus og øl. Før var det lett å tenke bare potet om Frosta. I dag dyrkes 50-60 forskjellige grønnsaker og urter her! Produktutvikling pågår stadig.
I 2018 har flere produsenter gått sammen i selskapet Matfatet Frosta. Klostergården håndbryggeri har blitt et av de mest anerkjente mikrobryggerier her til lands. Grønne Folk byr på vegetarmat uten tilsetningsstoffer. Rågo har matkasser proppet full av lokalmat som leveres kunden rett hjem. Perlepoteten er et nytt produkt, utviklet og produsert av de tre gårdene Valberg Slektsgård, Evenhus og Viken Midtre.
Det går mye i gulrot, kålrot, blomkål, hodekål, salater, urter, løk, beter, agurk og tomat. På gården Ytre Viken dyrkes salat, krydder, agurk og tomat i drivhus. Gården dyrker også sommerblomster. Hos Rekkebo Midtre satses det på tidligpoteter – de første er i butikkene i midten av juni. I tillegg driver de smågrisproduksjon samt tilberedning av spekemat og chutney. På nabogården er sukkererter en av spesialitetene.
Produsentene i Matfatet Frosta stiller årlig på Matfestivalen i Trondheim hvor de sammen profilerer Frosta – Trondheims kjøkkenhage. Her har de flere ganger høstet heder og ære for sine produkter!