Matfatet Frosta

Vakker og fruktbar ligger Frosta og strekker seg ut i Trondheimsfjorden!
(Foto: Landshaug – Jan Lutdal)

Landbruket utgjør den største næringa på Frosta. I et mildt kystklima med et næringsrikt jordsmonn har driftige frostabønder gjennom generasjoner dyrket fram et mangfold av varer. Frosta er en av de stedene i Norge med størst utvalg av grønnsaker samlet i èn og samme kommune!

Landbruket preger kulturlandskapet på Frosta (Foto: Steve Gumaer)

Det milde klimaet gir gode vekstvilkår, og allerede tidlig på sommeren tilbyr frostingene et variert spekter av grønnsaker. Flere Frosta-bønder har åker helt ned i fjæra. Telen går tidlig, og gjenskinn fra sjøen gir masse gratis lys. Særpreget i jordsmonnet utnyttes for å få frem de beste smakene i grønnsakene.

Det produseres mengder med salat på Frosta, både på friland og i veksthus (Foto: Rågo)

Landbruket på Frosta preges i dag både av frilandsproduksjon og moderne produksjon i veksthus. Husdyrhold er også godt representert med melke-, kjøtt-, svine- og fjørfeproduksjon.

Godt samspill mellom produsent og husdyr sikrer kvalitetsmat! (Foto: Jon Magne Rekkebo)

Næringa er preget av framtidstro, innovasjon, kreativitet, vilje til å satse, høy kompetanse og et godt miljø som driver hverandre framover mot nye mål. Kulturlandskapet på Frosta gjenspeiler et framtidsrettet landbruk, og et mangfold som gir Frosta en særstilling i Trøndersk landbruk.

Den glade bonden finner du på Frosta! (Foto: Steve Gumaer)

Mat- og maktsentrum

Frostatinget var i gamle dager et mat- og maktsentrum for hele Midt-Norge. Frostatinget samlet hundrevis av menn fra hele regionen. De måtte selvsagt ha mat. Frostingene er derfor et erfarent vertskapsfolk. Historien hvisker til deg om du legger øret mot Frostas ruiner, gravhauger og helleristninger.

Hojem Gård er en flittig brukt besøksgård for små og store – her møtes man av trivelig vertskap! (Foto: Audun Kvamme)

Etter hvert ble eksport utenfor bygda et viktig næringsgrunnlag. I gamle dager reiste frostingene med båt for å selge matvarene sine på torget i Trondheim – derav oppsto også det populære kallenavnet på bygda som Trondheims kjøkkenhage. I dag leverer frostingene mat til butikker, grossister og restauranter i Trondheim og Trøndelag for øvrig i en moderne tilpasset næringskjede som sikrer høy kvalitet på varene helt fram til forbruker.

Produsentpakkeriet på Frosta har en sentral rolle i logistikken fra produsent til forbruker (Foto: Audun Kvamme)

Lokale matprodusenter

Produsenter fra Frosta kan tilby et variert spekter av lokalprodusert mat med alt fra grønnsaker, bakervarer, spekemat og annet kjøtt til honning, frokostblandinger, jus og øl. Før var det lett å tenke bare potet om Frosta. I dag dyrkes 50-60 forskjellige grønnsaker og urter her! Produktutvikling pågår stadig.

Kreative og nyskapende bønder finner du på Frosta (Foto: Steve Gumaer)

I 2018 har flere produsenter gått sammen i selskapet Matfatet Frosta. Klostergården håndbryggeri har blitt et av de mest anerkjente mikrobryggerier her til lands. Grønne Folk byr på vegetarmat uten tilsetningsstoffer. Rågo har matkasser proppet full av lokalmat som leveres kunden rett hjem. Perlepoteten er et nytt produkt, utviklet og produsert av de tre gårdene Valberg Slektsgård, Evenhus og Viken Midtre.

Perlepotet – delikatessepotet fra Frosta

Det går mye i gulrot, kålrot, blomkål, hodekål, salater, urter, løk, beter, agurk og tomat. På gården Ytre Viken dyrkes salat, krydder, agurk og tomat i drivhus. Gården dyrker også sommerblomster. Hos Rekkebo Midtre satses det på tidligpoteter – de første er i butikkene i midten av juni. I tillegg driver de smågrisproduksjon samt tilberedning av spekemat og chutney. På nabogården er sukkererter en av spesialitetene.

Frosta har godt utbygd vanningskapasitet – en nøkkel til det rike landbruket (Foto: Steve Gumaer)

Produsentene i Matfatet Frosta stiller årlig på Matfestivalen i Trondheim hvor de sammen profilerer Frosta – Trondheims kjøkkenhage. Her har de flere ganger høstet heder og ære for sine produkter!

En fornøyd delegasjon fra Frosta under Matfestivalen i Trondeheim 2018 etter at “Matfatet Frosta” ble tildelt pris for beste stand.

#frostaigodjord #frodigefrosta

Vårløken gir maten din «det lille ekstra». Nå er den her. Dyrket av Geir og Frode Svean. Et fantastisk produkt🌱🌱
#kjøkkenhagengårdsutsalg #frodigefrosta #visitfrosta
Ble to fine dager på matfestivalen i helga🤩 Mye god lokalmat🤩🥦🍔🌭

Delicious food from the food festival🤩🦖

tronderskmatfestival 

#frosta #brokkoli #sukkererter #🥦 #stensaas #frostaigodjord #mat #pølser #foodlover #🌭 #instafood #trønderskmatfestival #loveit #😍❤️
GÅRDSUTSALG BRINGEBÆR 
Erling og Gerd Tove på Hogstad Øvre selger ferdigplukkede bringebær. 

Mulighet for selvplukk ved avtale. Kjøp kvalitetsbær fra Frosta 🤩🤩🤩

Kontakt info:
• Erling 473 44 115
• Gerd Tove 472 80 287
• Epost: erlinghag@outlook.com

#hogstadøvre #bringebær #gårdsutsalgfrosta #visitfrosta #frostaporten #frodigefrosta
NYT godsakene 🥕🥬🍓🥒🥚🥔
#vikenmidtre #frodigefrosta #snartnyttgårdsutsalg
Sommertegn! Endelig skinner sola ☀️, og den første blomkålen fra Geir og Frode Svean er på plass i gårdsutsalget. 
#vikenmidtre #gårdsutsalg #frodigefrosta
Vi har "tjuvstarta" litt på våronna. Forlokkende vårvær på Frosta☀️
#vikenmidtre #frodigefrosta #visitfrosta
Beter er fine vintergrønnsaker. Vi har fått påfyll fra Olav & Bjarne. Både røde og gule. 
#vikenmidtre #gårdsutsalg #rødbeter #gulbeter #frodigefrosta