St. Olavsleden – ytre led

St. Olavsleden er en pilegrimsled som følger deler av veien hvor Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. En reise som endte med slaget på Stiklestad, Olav Haraldssons død og påfølgende helgenkåring.

Rutebeskrivelse

Pilegrimsleden starter i Selånger i Sverige og ender ved Nidarosdomen i Trondheim.

Den ytre pilegrimsleden er den sjønære delen av St.Olavsleden som går fra Munkeby kloster i Levanger til Tautra Mariakloster før den tar sjøveien til Steinvikholmen eller direkte til Trondheim med Pilegrimsbåten.

Klikk deg inn på St.Olavsleden i følgende kart for å se hele ruten med alle interessepunkt og muligheter for overnatting underveis.

Klikk på kartet, velg St.Olavsleden og utforsk mulighetene

Pilegimsleden er merket hele strekningen fra Munkeby kloster, gjennom Levanger sentrum og til Alstadhaug kirke. Videre følger leden fylkesveien gjennom Ekne, til Fånes og langs fjorden over Frosta til Tautra.

St.Olavsleden ytre del følger sjøkanten langsetter Frostastien mellom Fånes og Småland.

På Frosta følges Frostastien fra Fånes til Småland og videre gjennom Frosta sentrum til Tinghaugen og Logtun kirke.

Fra Tinghaugen er det mulig å ta Pilegrimsbåten fra Mostad kai til Steinvikholmen for så å gå videre til Trondheim, eller å vandre til Tautra. Pilegrimsbåten besørger frakt inn til Trondheim fra Mostad kai.  

Pilegrimsbåten frakter passasjerer og sykler fra Mostad kai til Trondheim eller Steinvikholmen

Pilegrimene kan få lokalt stempel, med Logtun kirke som motiv, i pilegrimspasset sitt på Hellberg Gård, Frosta kommunehus og ved Turistinformasjonen på Tinghaugen når den er betjent om sommeren. Stempel fås også hos Klostergården på Tautra – her med klosterruinene som motiv.

Mat og overnatting

Det er flere muligheter for overnatting og matservering underveis på Frosta – se oversikt på Frostaguiden. Men i hovedsak har følgende overnattingsplasser eget opplegg for pilegrimer:

Klostergården – siste stoppested på St. Olavs ytre led før pilegrimene setter kurs mot Nidarosdomen

Pilegrimsvandring

Historisk sett er pilegrimsvandring en reise mot et hellig sted for å be, takke og gjøre bot. I dag gjøres pilegrimsvandring av alle, både livssyn og motivasjon varierer. For de fleste gir vandringen tid for refleksjon, en spirituell eller åndelig opplevelse i møte med naturens ro.

Uansett motiv, er fellesnevneren for vandrernes opplevelse at det er en meningsfull og personlig reise, tett på natur, kultur og historie. En pilegrimsreise over Frosta ut til Tautra kan gi rikt påfyll i så måte.

St. Olavsleden – ytre led ble offisielt åpna på Frosta 27. juli 2014 av daværende fylkesmann Inge Ryan. Åpninga skjedde i forbindelse med MiG og Nidaros Bispedømmes grunnlovsfest på Tinghaugen.

Mer overordnet informasjon finnes på St. Olavsledens nettside og Facebookside.

God tur!