Frostatinget

Frostatinget er det største av de fire lagtingene fra middelalderen i Norge. Frostatinget lå på Frosta og har en nesten tusenårig historie for lov og rett!
(Foto: Johan Arnt Nesgård)

Frostatinget var lovområdet for trønderne i middelalderen. Trøndelag har fått navnet sitt etter det gamle ordet for lov – log, og her gjaldt Frostatingsloven.

Hver sommer møttes 485 utsendinger på Frostatinget på Frosta i Nord-Trøndelag for å lage lover og regler, håndheve og dømme etter de samme lovene. Det var helt sikkert et yrende folkeliv gjennom nesten 1000 år i middelalderens Norge. Allerede fra rundt 600 e.Kr, kanskje allerede fra år 400, kom utsendingene til Frostatinget.

Norges første lovbok

Magnus Håkonsson Lagabøte var norsk konge i perioden 1263-1280 og fikk tilnavnet Lagabøte etter det store lovarbeidet han gjennomførte – han bøtte og forbedret lovene.

Magnus Lagabøtes landslov var den første lovboka som gjaldt for hele Norgesriket, og erstattet de regionale landskapslovene som Frostatingsloven. Unikt i datidens Europa!

Landsloven ble ferdig i 1274 og feirer 750 år i 2024. Landsloven ble først presentert på Frostatinget St.Hansdagen i 1274. Deretter ble den «lovtatt» på de andre lagtingene. 

Landsloven var gjeldende norsk lov i 400 år og var enestående i sitt slag på denne tida.

Codex Hardenbergianus, et håndskrevet prakteksemplar av Landsloven, fra rundt 1350. Foto: Det Kongelige Bibliotek, København, brukt ifbm Landslov-utstillingen “Miserabiles Persona”.

Tinghaugen

Ved Logtu ble det i 1914 reist en minnebauta omgitt av en stein fra hvert av de 12 fylkene Frostatingsloven omfatter. Det var opprinnelig 8 trønderfylker, og senere kom Namdal, Nordmøre, Romsdal og Oppdal til.

På minnebautaen står det å lese et av de mest kjente sitatene fra Frostatingsloven:

“At lögum skal land vårt byggja, en eigi at ulögum øyda.”

– Med lov skal landet vårt bygges, og ikke med ulov ødes.

Les mer

Tinghaugen

Nyttige lenker

#frostatinget

KARIKATUR AV KONG MAGNUS VI 
Eller MAGNUS LAGABØTE, som på FROSTA for 750 år siden stod for den viktige LANDSLOVEN i år 1274. I 2024 blir det 750-ÅRSJUBILEUM på Frosta. 
Tegneren har tatt seg den store friheten å gi "rollen" som KONG MAGNUS VI til en staut FROSTENG som allerede har Kongeskjegget på plass! Stig Morten Skjæran - "KONGSEMNE" 
#magnuslagabøte #kongmagnusvi #frostatinget #landsloven #konge #frosta #frostaporten #visitfrosta #frostingen frostingen visitfrosta frostaporten levendeengasjert #karikatur #tegning #portrett #art
#frostatinget #frosta #fromyear960 #vikingtime #vikinglaws #trøndelag #norge #norway #visittrøndelag #tingsteder #tingsted #gammelt #sologsommer #sommer #godtogvarmt #godtvær
#frostatinget #frostating #frosta #trøndelag #midtnorge #norge #norway #vikingtida #vikingstyle #vikingage #tingsted #likesforlike #likesforfollow #busstur #visitfrosta #visittrøndelag #visitnorway #historisk #historie #historiskarkeologi #fortidsminne #sightseeing
Bautaen på Tinghaugen i motlys 🤩 

#frostatinget #frostaporten #visitfrosta
#Logtun #kirke fra #1500-tallet. Ei flott #steinkirke som ligger ved #Tinghaugen der #Frostatinget årlig ble holdt på #Botolvsmesse
View from Frostatinget 

#frostatinget #stjørdal #trøndelag #naturephotography #visitnorway ##norgefoto #historicplaces #utno

Frostatinget